ЗЕЛЕТО Е ВКУСНА ХРАНА И УНИВЕРСАЛНО ЛЕКАРСТВО
Зелето е полезно не само заради витамин С, то съдържа и много други полезни вещества. Учени от Харвардския университет установиха, че тези, които ядат зеле всеки ден, намаляват значително риска от инсулт и инфаркт.
Само заради високото съдържание на витамин С ли се препоръчва зелето като профилактика на вирусни инфекции?
Пенка Стоянова, Пловдив
Изобилието от витамин С безспорно е най-ценното вещество в зелето. И освен че помага да се справяме с простудите, предпазва кожата от преждевременно стареене. Зелето съдържа и други витамини - например тези от групата В, които нормализират работата на нервната система, осигуряват здравословен сън, а също и добро настроение. В него има витамин РР, който прави косата по-гъста и кожата по-чиста. Зелевите листа съдържат голямо количество калций и магнезий. Ние много пъти сме писали, че точно тези два микроелемента предпазват от сърдечносъдови заболявания. Фолиевата киселина дава основание на медиците да препоръчват зелето на бременните жени и кърмачките.
Тук е мястото да отбележим, че витамините и микроелементите не са еднакво “разположени” в този зеленчук. Най-много полезни вещества има в кочаните и най-горните листа.
ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...
...ВКУСНАТА ХРАНА Е КЛЮЧЪТ КЪМ ОТСЛАБВАНЕТО
Учени от щата Орегон (САЩ) са убедени, че от вкусна храна може да се отслабне. Те наблюдавали млади жени, на които предложили по време на експеримента вкусен млечен коктейл. През това време анализирали работата на мозъка с функционален магнитно-резонансен томограф. Той оценявал активността на центровете, които отговарят за усещането за щастие. Оказало се, че под влияние на вкусния коктейл “центърът на щастието” се активизира по-бързо, отколкото например от вода или невкусна храна. В резултат на тази реакция жените се засищали по-бързо и съответно изяждали по-малко. “Вкусната храна е ключът към отслабването” - до този извод стигнали американските учени.
...С БУЛГУР СЕ СМЪКВАТ КИЛОГРАМИ И... БОЛЕСТИ
Необработените зърна и булгурът помагат за лечението на диабета, сърдечносъдовите и много други заболявания. Така твърдят медици от Великобритания.
Ако редовно включвате в своето меню булгур, можете да понижите кръвното налягане, да нормализирате обмяната на веществата, да се справите с възпаленията и дори с наднорменото тегло.
Медиците провели изследване, в което взели участие мъже и жени от 20 до 65 години. В продължение на 12 седмици те приемали по веднъж на ден овесена каша, булгурена каша или необработен ориз. След този експеримент повечето от тях отслабнали с 4-5 килограма, подобрили се показателите на сърдечната им дейност, съставът на кръвта и състоянието на кръвоносните им съдове.
ИДЕАЛНО Е И ЗА ОТСЛАБВАНЕ
Вярно ли е, че зелето е много подходящо за хора, които искат да отслабнат?
Кичка Банева, Ловеч
Абсолютно вярно, защото то съдържа много съединителна тъкан. А знаем, че тя изхвърля натрупаните в организма токсини. Освен това този зеленчук насища бързо без излишни калории и съдържа вещества, които нормализират обменните процеси. Затова спокойно яжте зеле, ако искате да отслабнете. Така препоръчват и диетолозите. Най-подходящата салата към по-мазните ястия е именно зелевата. Зелето съдържа един елемент, наречен холин. Той помага да се преработват мазнините, без да вреди на черния дроб и жлъчния мехур.
И за да не се ограничим само със свалянето на килограми, ще отбележим, че много полезно е и червеното зеле, което съдържа 2 пъти повече каротин от обикновеното. А има и много желязо и вещества, които влияят благоприятно на сърцето и кръвоносните съдове. Единственият недостатък на червеното зеле е в това, че то не може и не трябва да се заквасва. Само белокочанното зеле е подходящо за тази цел.
КИСЕЛОТО ЗЕЛЕ Е УНИКАЛЕН ПРОДУКТ
Защо много специалисти и диетолози наричат киселото зеле уникален продукт?
Кирил Петров, Сливен
Наистина е уникален продукт. За разлика от почти всички други домашно консервирани зеленчуци, зелето не само запазва, то повишава запасите си от полезни вещества именно след като бъде заквасено. В този случай се отделят специфичните млечнокисели бактерии, които единствено “консервират”, т.е. запазват витамините. Млечните бактерии подобряват дейността на стомаха и червата, помагат за преработването на храната и подобряват имунитета.
Стигаме до така популярния разсол. Той възбужда апетита, помага при проблеми в стомаха, справя се с алкохолните отравяния. Диетолозите препоръчват киселото зеле и по време на богата трапеза с алкохол, а не само за изтрезняване, както е известно. То съдържа вещества, които не позволяват захарта и другите въглехидрати да се превръщат в мазнини. Тези, които обичат кисело зеле и често го употребяват, по принцип наистина имат стройна фигура.
ВНИМАНИЕ!
Ако нямате възможност сами да си приготвите кисело зеле, можете да си купите от пазара. Но имайте предвид, че пластмасовите бидони и полиетиленовите пакети не са най-подходящи за тази цел. Най-вкусно и съответно най-полезно е кисело зеле, приготвено в дървена каца или в стъклени буркани. И още едно предупреждение: алуминиевите съдове могат да превърнат тази полезна храна в опасно ястие. Млечната киселина разяжда стените на съда и в организма попадат вредните вещества. Запомнете и това, че колкото по-едро е нарязана зелката, толкова повече витамини съдържа тя.
ЗЕЛЕТО И ЗЕЛЕВИЯТ СОК МОГАТ ДА ЗАМЕСТЯТ ЦЯЛА АПТЕЧКА С ЛЕКАРСТВА
Може ли зелето да се използва в народната медицина? И по какъв начин трябва да става това?
Кирилка Димитрова, Хасково
Привържениците на народната медицина са сигурни, че зелето може да замести цяла аптечка с лекарства. Листата се налагат на болните стави и порезните рани. Със зелев сок се изплаква гърлото при ангина. Както прясното, така и киселото зеле се препоръчват при заболявания на венците. Зелевият сок се втрива в кожата на главата и по този начин подпомага растежа на косата. От кисело зеле се правят компреси при обрив. След като американският учен Дик Чини открил витамин U, който се съдържа в зелевия сок, зелето се превърна в средство за профилактика и лечение на гастрита. Това вещество предпазва стомашната лигавица от възпаление, подобрява храносмилането и помага за заздравяването на язвите. Но и преди ученият да направи своето откритие, зелето се е използвало в много народни рецепти за лечение на гастрит. Ако страдате от гастрит и два пъти на ден изпивате по половин чаша зелев сок един час преди ядене, само след седмица ще почувствате облекчение. Най-полезен е при гастрит с повишена киселинност.
От пощата на “Доктор”
НАЙ-ЗДРАВОСЛОВНО Е ДА СЕ ВЕЧЕРЯ 4-5 ЧАСА ПРЕДИ СЪН
Всички казват, че след 6 часа вечерта не трябва да се вечеря. Но аз се връщам от работа чак в 7. Трябва ли съвсем да се откажа от вечерята?
Лилия Димитрова, Димитровград
Времето за вечеря до голяма степен зависи от това кога си лягате да спите. За правилно се приема вечерята да бъде 4-5 часа преди лягане. Когато ние спим, в организма се забавя обмяната на веществата, поради което тежката храна просто не успява напълно да се преработи. А това може да доведе до разстройство на стомаха, до киселини, безсъние, главоболие и отоци на сутринта. Затова преди сън за предпочитане са по-леките продукти, които да могат да се преработят преди да се отправите към леглото. Най-бързо се смилат млечните продукти, омлетът и някои плодове - ябълките, крушите, портокалите. На организма са му достатъчни 1-2 часа за тяхното преработване. Следват немазната риба, зеленчуците, варените картофи, кашите и постното телешко - те се задържат в стомаха малко по-дълго - 2-3 часа. А свинското, макароните, бобовите продукти, мазните ястия, сьомгата и другите мазни видове риба е най-добре да се ядат поне 4-5 часа преди сън.
Ако си лягате към 11 часа вечерта и искате да похапнете след 6, добавете салата от пресни зеленчуци към ястието си. Тогава храната ще се усвои по-лесно. Зеленчуците са тези, които подготвят стомаха за преработване на по-тежките продукти. И нека порцията зеленчуци да е три пъти по-голяма от порцията месо например.
1 Коментара: