Зе­ле­то е по­лез­но не са­мо за­ра­ди ви­та­мин С, то съ­дър­жа и мно­го дру­ги по­лез­ни ве­щес­т­ва. Уче­ни от Хар­вар­д­с­кия уни­вер­си­тет ус­та­но­виха, че те­зи, ко­и­то ядат зе­ле все­ки ден, на­ма­ля­ват зна­чи­тел­но рис­ка от ин­султ и ин­фаркт.
Най-полезно се оказ­ва обик­но­ве­но­то бе­ло­ко­чан­но зе­ле, ко­е­то е из­вес­т­но ка­то сорт “Кьо­се”. След­ват го бро­ко­ли­то и цвет­но­то зе­ле. Осо­бе­но ценно е то през есен­та - се­зо­нът на прос­ту­ди­те, ко­га­то ор­га­низ­мът има нуж­да от мно­го по­лез­ни ве­щес­т­ва.

Са­мо за­ра­ди ви­со­ко­то съ­дър­жа­ние на ви­та­мин С ли се пре­по­ръч­ва зе­ле­то ка­то про­фи­лак­ти­ка на ви­рус­ни ин­фек­ции?

Пен­ка Сто­я­но­ва, Плов­див

Изо­би­ли­е­то от ви­та­мин С без­с­пор­но е най-цен­но­то ве­щес­т­во в зе­ле­то. И ос­вен че по­ма­га да се спра­вя­ме с прос­ту­ди­те, пред­паз­ва ко­жа­та от преж­дев­ре­мен­но ста­ре­е­не. Зе­ле­то съ­дър­жа и дру­ги ви­та­ми­ни - нап­ри­мер те­зи от гру­па­та В, ко­и­то нор­ма­ли­зи­рат ра­бо­та­та на нер­в­на­та сис­те­ма, оси­гу­ря­ват здра­вос­ло­вен сън, а съ­що и доб­ро нас­т­ро­е­ние. В не­го има ви­та­мин РР, кой­то пра­ви ко­са­та по-гъс­та и ко­жа­та по-чис­та. Зе­ле­ви­те лис­та съ­дър­жат го­ля­мо ко­ли­чес­т­во кал­ций и маг­не­зий. Ние мно­го пъ­ти сме пи­са­ли, че точ­но те­зи два мик­ро­е­ле­мен­та пред­паз­ват от сър­деч­но­съ­до­ви за­бо­ля­ва­ния. Фо­ли­е­ва­та ки­се­ли­на да­ва ос­но­ва­ние на ме­ди­ци­те да пре­по­ръч­ват зе­ле­то на бре­мен­ни­те же­ни и кър­мач­ки­те.
Тук е мяс­то­то да от­бе­ле­жим, че ви­та­ми­ни­те и мик­ро­е­ле­мен­ти­те не са ед­нак­во “раз­по­ло­же­ни” в то­зи зе­лен­чук. Най-мно­го по­лез­ни ве­щес­т­ва има в ко­ча­ни­те и най-гор­ни­те лис­та.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...

...ВКУСНАТА ХРАНА Е КЛЮЧЪТ КЪМ ОТСЛАБВАНЕТО

Уче­ни от ща­та Оре­гон (САЩ) са убе­де­ни, че от вкус­на хра­на мо­же да се от­с­лаб­не. Те наб­лю­да­ва­ли мла­ди же­ни, на ко­и­то пред­ло­жи­ли по вре­ме на ек­с­пе­ри­мен­та вку­сен мле­чен кок­тейл. През то­ва вре­ме ана­ли­зи­ра­ли ра­бо­та­та на мо­зъ­ка с фун­к­ци­о­на­лен маг­нит­но-ре­зо­нан­сен то­мог­раф. Той оце­ня­вал ак­тив­ност­та на цен­т­ро­ве­те, ко­и­то от­го­ва­рят за усе­ща­не­то за щас­тие. Ока­за­ло се, че под вли­я­ние на вкус­ния кок­тейл “цен­тъ­рът на щас­ти­е­то” се ак­ти­ви­зи­ра по-бър­зо, от­кол­ко­то нап­ри­мер от во­да или нев­кус­на хра­на. В ре­зул­тат на та­зи ре­ак­ция же­ни­те се за­си­ща­ли по-бър­зо и съ­от­вет­но изяж­да­ли по-мал­ко. “Вкус­на­та хра­на е клю­чът към от­с­лаб­ва­не­то” - до то­зи из­вод стиг­на­ли аме­ри­кан­с­ки­те уче­ни.

...С БУЛГУР СЕ СМЪКВАТ КИЛОГРАМИ И... БОЛЕСТИ

Необ­ра­бо­те­ни­те зър­на и бул­гу­рът по­ма­гат за ле­че­ние­то на диа­бе­та, сър­деч­но­съ­до­ви­те и мно­го дру­ги за­бол­ява­ния. Та­ка твърдят ме­ди­ци от Ве­ли­коб­ри­та­ния.
Ако ре­дов­но включ­ва­те в свое­то ме­ню бул­гур, мо­же­те да по­ни­жи­те кръв­но­то нал­яга­не, да нор­ма­ли­зи­ра­те об­мяна­та на ве­щес­тва­та, да се справите с въз­па­ле­нията и до­ри с над­нор­ме­ното тег­ло.
Ме­ди­ци­те про­ве­ли из­след­ва­не, в кое­то взе­ли уча­стие мъ­же и же­ни от 20 до 65 го­ди­ни. В про­дъл­же­ние на 12 сед­ми­ци те прие­ма­ли по вед­нъж на ден ове­се­на ка­ша, бул­гу­ре­на ка­ша или необ­ра­бо­тен ори­з. След то­зи ек­спе­ри­мент по­ве­че­то от тях от­слаб­на­ли с 4-5 ки­лог­ра­ма, по­доб­ри­ли се по­ка­за­те­ли­те на сър­деч­на­та им дей­ност, със­та­вът на кръв­та и със­тоя­ние­то на кръ­во­нос­ни­те им съ­до­ве.

ИДЕАЛНО Е И ЗА ОТСЛАБВАНЕ

Вяр­но ли е, че зе­ле­то е мно­го под­хо­дя­що за хо­ра, ко­и­то ис­кат да от­с­лаб­нат?


Кич­ка Ба­не­ва, Ловеч

Аб­со­лют­но вяр­но, за­що­то то съ­дър­жа мно­го съ­е­ди­ни­тел­на тъ­кан. А зна­ем, че тя изхвърля нат­ру­па­ни­те в ор­га­низ­ма токсини. Ос­вен то­ва то­зи зе­лен­чук на­си­ща бър­зо без из­лиш­ни ка­ло­рии и съ­дър­жа ве­щес­т­ва, ко­и­то нор­ма­ли­зи­рат об­мен­ни­те про­це­си. За­то­ва спо­кой­но яж­те зе­ле, ако ис­ка­те да от­с­лаб­не­те. Та­ка пре­по­ръч­ват и ди­е­то­ло­зи­те. Най-подходящата са­ла­та към по-маз­ни­те яс­тия е имен­но зе­ле­ва­та. Зе­ле­то съ­дър­жа един еле­мент, на­ре­чен хо­лин. Той по­ма­га да се пре­ра­бот­ват маз­ни­ни­те, без да вре­ди на чер­ния дроб и жлъч­ния ме­хур.
И за да не се ог­ра­ни­чим са­мо със сва­ля­не­то на ки­лог­ра­ми, ще от­бе­ле­жим, че мно­го по­лез­но е и чер­ве­но­то зе­ле, ко­е­то съ­дър­жа 2 пъ­ти по­ве­че ка­ро­тин от обик­но­ве­но­то. А има и мно­го же­ля­зо и ве­щес­т­ва, ко­и­то вли­я­ят бла­гоп­ри­ят­но на сър­це­то и кръ­во­нос­ни­те съ­до­ве. Един­с­т­ве­ни­ят не­дос­та­тък на чер­ве­но­то зе­ле е в то­ва, че то не мо­же и не тряб­ва да се зак­вас­ва. Са­мо бе­ло­ко­чан­но­то зе­ле е под­хо­дя­що за та­зи цел.

КИСЕЛОТО ЗЕЛЕ Е УНИКАЛЕН ПРОДУКТ

За­що мно­го спе­ци­а­лис­ти и ди­е­то­ло­зи на­ри­чат киселото зе­ле уни­ка­лен про­дукт?

Ки­рил Пет­ров, Сли­вен

На­ис­ти­на е уни­ка­лен про­дукт. За раз­ли­ка от поч­ти всич­ки дру­ги до­маш­но кон­сер­ви­ра­ни зе­лен­чу­ци, зе­ле­то не са­мо за­паз­ва, то по­ви­ша­ва за­па­си­те си от по­лез­ни ве­щес­т­ва имен­но след ка­то бъ­де зак­ва­се­но. В то­зи слу­чай се от­де­лят спе­ци­фич­ни­те млеч­но­ки­се­ли бак­те­рии, ко­и­то един­с­т­ве­но “кон­сер­ви­рат”, т.е. за­паз­ват ви­та­ми­ни­те. Млеч­ни­те бак­те­рии по­доб­ря­ват дей­ност­та на сто­ма­ха и чер­ва­та, по­ма­гат за пре­ра­бот­ва­не­то на хра­на­та и по­доб­ря­ват иму­ни­те­та.
Сти­га­ме до та­ка по­пу­ляр­ния раз­сол. Той въз­буж­да апе­ти­та, по­ма­га при проб­ле­ми в сто­ма­ха, спра­вя се с ал­ко­хол­ни­те от­ра­вя­ния. Ди­е­то­ло­зи­те пре­по­ръч­ват ки­се­ло­то зе­ле и по вре­ме на бо­га­та тра­пе­за с ал­ко­хол, а не са­мо за из­т­рез­ня­ва­не, как­то е из­вес­т­но. То съ­дър­жа ве­щес­т­ва, ко­и­то не поз­во­ля­ват за­хар­та и дру­ги­те въг­ле­хид­ра­ти да се прев­ръ­щат в маз­ни­ни. Те­зи, ко­и­то оби­чат ки­се­ло зе­ле и чес­то го упот­ре­бя­ват, по прин­цип на­ис­ти­на имат строй­на фи­гу­ра.

ВНИ­МА­НИЕ!
Ако ня­ма­те въз­мож­ност са­ми да си при­гот­ви­те ки­се­ло зе­ле, мо­же­те да си ку­пи­те от па­за­ра. Но имай­те пред­вид, че плас­т­ма­со­ви­те би­до­ни и по­ли­е­ти­ле­но­ви­те па­ке­ти не са най-под­хо­дя­щи за та­зи цел. Най-вкус­но и съ­от­вет­но най-по­лез­но е ки­се­ло зе­ле, при­гот­ве­но в дър­ве­на ка­ца или в стък­ле­ни бур­ка­ни. И още ед­но пре­дуп­реж­де­ние: алу­ми­ни­е­ви­те съ­до­ве мо­гат да пре­вър­нат та­зи по­лез­на хра­на в опас­но яс­тие. Млеч­на­та ки­се­ли­на ра­зяж­да сте­ни­те на съ­да и в ор­га­низ­ма по­па­дат вред­ни­те ве­щес­т­ва. За­пом­не­те и то­ва, че кол­ко­то по-ед­ро е на­ря­за­на зел­ка­та, тол­ко­ва по­ве­че ви­та­ми­ни съ­дър­жа тя.

ЗЕЛЕТО И ЗЕЛЕВИЯТ СОК МОГАТ ДА ЗАМЕСТЯТ ЦЯЛА АПТЕЧКА С ЛЕКАРСТВА

Мо­же ли зе­ле­то да се из­пол­з­ва в на­род­на­та ме­ди­ци­на? И по ка­къв на­чин тряб­ва да ста­ва то­ва?

Ки­рил­ка Ди­мит­ро­ва, Хас­ко­во

При­вър­же­ни­ци­те на на­род­на­та ме­ди­ци­на са си­гур­ни, че зе­ле­то мо­же да за­мес­ти ця­ла ап­теч­ка с ле­кар­с­т­ва. Лис­та­та се на­ла­гат на бол­ни­те ста­ви и по­рез­ни­те ра­ни. Със зе­лев сок се из­п­лак­ва гър­ло­то при ан­ги­на. Как­то пряс­но­то, та­ка и ки­се­ло­то зе­ле се пре­по­ръч­ват при за­бо­ля­ва­ния на вен­ци­те. Зе­ле­ви­ят сок се втри­ва в ко­жа­та на гла­ва­та и по то­зи на­чин под­по­ма­га рас­те­жа на ко­са­та. От ки­се­ло зе­ле се пра­вят ком­п­ре­си при об­рив. След ка­то аме­ри­кан­с­ки­ят учен Дик Чи­ни от­к­рил ви­та­мин U, кой­то се съ­дър­жа в зе­ле­вия сок, зе­ле­то се пре­вър­на в сред­с­т­во за про­фи­лак­ти­ка и ле­че­ние на гас­т­ри­та. То­ва ве­щес­т­во пред­паз­ва сто­маш­на­та ли­га­ви­ца от въз­па­ле­ние, по­доб­ря­ва хра­нос­ми­ла­не­то и по­ма­га за заз­д­ра­вя­ва­не­то на яз­ви­те. Но и пре­ди уче­ни­ят да нап­ра­ви сво­е­то от­к­ри­тие, зе­ле­то се е из­пол­з­ва­ло в мно­го на­род­ни ре­цеп­ти за ле­че­ние на гас­т­рит. Ако стра­да­те от гас­т­рит и два пъ­ти на ден из­пи­ва­те по по­ло­вин ча­ша зе­лев сок един час пре­ди яде­не, са­мо след сед­ми­ца ще по­чув­с­т­ва­те об­лек­че­ние. Най-по­ле­зен е при гас­т­рит с по­ви­ше­на ки­се­лин­ност.

От пощата на “Доктор”

НАЙ-ЗДРАВОСЛОВНО Е ДА СЕ ВЕЧЕРЯ 4-5 ЧАСА ПРЕДИ СЪН

Всич­ки каз­ват, че след 6 ча­са ве­чер­та не тряб­ва да се ве­че­ря. Но аз се връ­щам от ра­бо­та чак в 7. Тряб­ва ли съв­сем да се от­ка­жа от ве­че­ря­та?

Ли­лия Ди­мит­ро­ва, Ди­мит­ров­г­рад

Вре­ме­то за ве­че­ря до го­ля­ма сте­пен за­ви­си от то­ва ко­га си ля­га­те да спи­те. За пра­вил­но се при­е­ма ве­че­ря­та да бъ­де 4-5 ча­са пре­ди ля­га­не. Ко­га­то ние спим, в ор­га­низ­ма се за­ба­вя об­мя­на­та на ве­щес­т­ва­та, по­ра­ди ко­е­то теж­ка­та хра­на прос­то не ус­пя­ва на­пъл­но да се пре­ра­бо­ти. А то­ва мо­же да до­ве­де до раз­с­т­рой­с­т­во на сто­ма­ха, до ки­се­ли­ни, без­съ­ние, гла­во­бо­лие и ото­ци на сут­рин­та. За­то­ва пре­ди сън за пред­по­чи­та­не са по-ле­ки­те про­дук­ти, ко­и­то да мо­гат да се пре­ра­бо­тят пре­ди да се от­п­ра­ви­те към лег­ло­то. Най-бър­зо се сми­лат млеч­ни­те про­дук­ти, ом­ле­тът и ня­кои пло­до­ве - ябъл­ки­те, кру­ши­те, пор­то­ка­ли­те. На ор­га­низ­ма са му дос­та­тъч­ни 1-2 ча­са за тях­но­то пре­ра­бот­ва­не. След­ват не­маз­на­та ри­ба, зе­лен­чу­ци­те, ва­ре­ни­те кар­то­фи, ка­ши­те и пос­т­но­то те­леш­ко - те се за­дър­жат в сто­ма­ха мал­ко по-дъл­го - 2-3 ча­са. А свин­с­ко­то, ма­ка­ро­ни­те, бо­бо­ви­те про­дук­ти, маз­ни­те яс­тия, сьом­га­та и дру­ги­те маз­ни видове ри­ба е най-доб­ре да се ядат по­не 4-5 ча­са пре­ди сън.
Ако си ля­га­те към 11 ча­са ве­чер­та и ис­ка­те да по­хап­не­те след 6, до­ба­ве­те са­ла­та от прес­ни зе­лен­чу­ци към яс­ти­е­то си. То­га­ва хра­на­та ще се ус­вои по-лес­но. Зе­лен­чу­ци­те са те­зи, ко­и­то под­гот­вят сто­ма­ха за пре­ра­бот­ва­не на по-теж­ки­те про­дук­ти. И не­ка пор­ци­я­та зе­лен­чу­ци да е три пъ­ти по-го­ля­ма от пор­ци­я­та ме­со нап­ри­мер.