Най-хубавото в готварството е да използваш сезонни продукти. Няма по-ароматен ябълков пай от есенния, нито по-сладък ягодов шейк от летния, или пък по-вкусна салата капрезе от тази с градински домати…
Затова ти предлагаме една рецепта точно като за късна есен – карфиол, запечен, здравословен, с чесън, копър и моцарела. Последната съставка, сигурно си забелязал, използваме винаги когато можем:
карфиол
1 топка моцарела
сол на вкус
1 ч.л. копър
една голяма щипка магданоз
1 ч.л. зехтин
чесън на вкус
Начин на приготвяне:
Измий добре карфиола като го накиснеш известно време във вода преди да го използваш. Запари го малко, за да омекне като го сложиш в тенджера с вода и захлупиш за няколко минути след като заври. Изсипваш запарения карфиол в йенска тава за печене и го смесваш с чесъна, зехтина и солта. Печеш в умерена фурна докато леко започне да се зачервява.
Върху леко зачервения карфиол добавяш копъра, магданоза и нарязаната моцарела и връщаш във фурната за кратко, да се запече леко и сиренцето.
Невероятно е, не изисква особено готварски умения, но е прекрасно здравословно ястие.
Полезни свойства:
Една чаша варен карфиол е отличен източник на витамин С (91, 5% ), фолат (13, 6% ) и диетични фибри (13, 4%). Карфиолът също е много добър източник и на витамин B5, витамин В6, манган и омега-3 мастни киселини. 124 гр. карфиол съдържат 28, 52 калории.
Внимание: Карфиолът съдържа гойтрогени, естествени вещества в някои храни, които могат да повлияят на работата на щитовидната жлеза. Хора с вече съществуващи и нелекувани проблеми на щитовидната жлеза трябва да избягват консумацията на карфиол поради тази причина.
Карфиолът съдържа и естествени вещества, наречени пурини и при хора, които са податливи на пуринови проблеми, прекомерният прием на тези вещества може да причини здравословни проблеми.
More from View Sofia
Лесно гурме във вторник
Много бърза, неочаквано вкусна салата, която наричаме гурме, заради фантазията в изпълнението й и синхрона на...
Пастет от печен карфиол с чесън и тиквени семки
Пастет от печен карфиол с чесън и тиквени семки
Тайните на гениалните прости неща. Сушени домати
Продуктът сушени домати не е много популярен сред българските домакинства, но както всичко, което произхожда...