Бабите винаги слагат киселото зелето в тези дни от седмицата и правят това, за да е сочно и вкусно
Дните от седмицата, в които е най-добре да се сложи киселото зеле
Независимо дали сте от хората, които вярват в суеверия, вероятно сте чували, че най-подходящият ден за слагане на киселото зеле се определя според фазите на Луната. Но на малцина е известно и друго поверие, свързано с дните от седмицата.
Според нашите баби киселото зеле не трябва да се слага в "женските: дни, а именно в сряда, петък и събота. Поверието гласи, че най-подходящи за тази цел са дните понеделник, вторник и четвъртък.
Но дори и да не се съобразите с поверията и фазите на Луната, за да приготвите сочно и вкусно зеле, задължително трябва да спазвате някои правила.
Първото и най-важно правило е да изберете зелки от късни сортове, които се считат за идеален вариант за приготвяне на тази туршия. В случая зелките трябва да са едри и без зелени листа.
Това зеле съдържа повече захар, която е необходима за правилното протичане на процеса на ферментация.
Трябва ли да се измие зелето преди да се сложи в бидона - много домакини допускат грешка
Киселото зеле ще горчи, ако се използва замразено зеле или се поддържа ниска температура по време на ферментацията.
А твърде високата температура - над 20 градуса - ще ускори процеса на ферментация и ще направи зелето прекалено кисело.
Освен това нашите баби разчитат на още един трик - след като се появи пяна в бидона, те всеки ден дупчат зелките с дървен шиш. Това помага за освобождаване на излишния газ и по този начин ферментацията протича нормално, а зелето става сочно и вкусно.
Вижте всички последни новини от Actualno.com
Още от ЛЮБОПИТНО:
Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?
Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка
Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината
Как да имаме най-шарените великденски яйца
Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината
Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави
Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии
Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно
Редактор:
Таня Станоева
Етикети: кисело зеле