Столичани обичат кисело зеле, а най-вкусно е приготвеното в домашни условия

След като сменихме летните гуми на автомобила със зимни, идва ред и на киселото зеле. Почти няма дом, в който да не знаят за какво служи бидона, а наближат ли декемврийските празници, стопаните нямат търпение да опитат продукцията си.

Ето, че и в днешното време на епидемия и все по-често стоене в домовете си, столичани предпочитат да си купят прясно зеле от пазара, да го приготвят според вкуса си, а не готово кисело зеле. Това заявиха за БГНЕС посетители на "Женския пазар".

"Преди месец си купих зеле. Сложих 40 кг", заяви жена, тръгнала на пазар в неделя.

Татяна Велева също е сложила зелето. "Всяка година слагам зеле. 4-5 зелки сложих тази година. До към Коледа ще е готово", обясни тя.

Попитана защо не си взима готово кисело зеле, Велева твърди, че не е вкусно и предпочита сама да си го произведе.

Известен факт е, че ферментиралите храни, сред които кисело мляко и зеле, са богати на пробиотици и фибри. Добрите бактерии в тях могат да подобрят храносмилането, да повишат имунитета, да насърчат здравословно тегло и още куп ползи за вашето здраве.

На самия пазар, екипът ни видя, че само на няколко места се продава готово кисело зеле. На една от сергиите е Боби Ангелов, който каза, че продажбите са малко, но той е доволен и на това.

"Доволен съм, не се оплаквам. Малко съм продал, но от сърце", заяви продавачът и коментира, че дали човек ще купи готово зеле или ще си направи е въпрос на вкус.

Той коментира и въведените мерки и твърди, че както те, така и самите клиенти вече са свикнали с тях – слагат си маски и спазват дистанция.

По думите му заради мерките и епидемията посещаемостта на пазара е намаляла поне с 30%. Според него това се дължи на страх у хората и желанието им да се пазят.

Срещаме и Ахмед, който продава хубави български зелки. От октомври до днес той е продал 10 тона пазарджишко зеле.

„Хората вече сложиха туршиите и киселото зеле. До края на месеца, който сложи, ще сложи. Богатите не си правят кисело зеле, а по-бедните слагат", коментира той и посочи, че цената на зелето при него варира между 50 и 60 стотинки. /БГНЕС