Отглеждане на зеле – 12 важни правила за богата реколта

Агрозона
Агрозона
8 Минути

Ако сте решили да се захванете с отглеждане на зеле, трябва да се запознаете с основните правила и препоръки за засаждането и отглеждането на тази зеленчукова култура. Щом се интересувате от засаждането на зеленчука, трябва да уточните първо какво искате да имате в своите лехи.

Съществуват много видове от голямото семейство на Зелевите, които може да се отглеждат успешно у нас. Ето някой от най-популярните:

  • главесто;
  • китайско;
  • савойско;
  • карфиол;
  • броколи;
  • алабаш;
  • кейл;
  • брюкселско.

Ако искате всеки път да събирате богата реколта, зелевите култури трябва да се садят в зависимост от особеностите на избрания вид и сорт.

1. Отглеждане на зеле – Избира се разсад с поне 5 пълноценни листа


Използват се два способа за засаждане на растенията – разсаден и без разсад. В случай, че изберете отглеждане на зеле от разсад, то е важно да отчитате следните препоръки на опитните градинари:

  • Избирайте здрави и едри растения със силна коренова система;
  • Избягвайте покупката на растения, които имат черно по стъблата – това е болен разсад;
  • Ако корените имат подути възли, също не посягайте към този разсад, защото и в този случай растението е поразено от опасна болест.

За качеството и количеството на реколтата влияят не само правилното засаждане и грижите за растенията, но и състоянието на разсада.

В  случай, че ще засадите зеленчука с готов разсад, изберете растения с височина 15-20 см, на които има поне 5 пълноценни листа. По-високите разсади трудно ще се вкоренят и аклиматизират, освен това може да боледуват, а по-малките ще дадат по-късна и малка реколта.

2. Семената запазват кълняемост и след 5 години

Семената запазват кълняемост 4-5 години. Те са дребни, с диаметър 1-2 мм, сферични и гладки, червени до тъмнокафяви. Покълват след 3-4 дни, но при полски условия това може да стане и след 10-15 дни.

3. Предшествениците имат значение


За зеленчука са добри тези предшественици, които оставят почвите по-рохкави, чисти от плевели и с добър запас от хранителни вещества. За тази цел са особено подходящи доматите, патладжанът, краставиците, морковите, картофите и житните култури. Не трябва да се забравя, че средно ранното и късното зеле растат добре след спанак, тиквички, марули, краставици, зелен боб и зелен грах. Лукът обаче е лош предшественик.

4. Не се сади два пъти на едно и също място

Не трябва да забравяте, че тази овощна култура не трябва да се засажда две години поред на едно и също място, защото в противен случай реколтата е доста малка. Причина за това е, че старите кочани способстват за размножаването на много болести, освен това в корените активно се размножават личинките на зелевата муха.

 5. Нужен е повече оборски тор

Главестото зеле има повишени изисквания към хранителните вещества, тъй като образува голяма органична маса – корени, листа и зелки за доста кратко време. Късното зеле усвоява до 80% от азота, 20% от фосфора и 34% от калия.

Опитните градинари знаят, че е важно да подготвят почвата преди засаждането. Преди засаждането на разсада на всеки квадратен метър трябва да бъдат внесени до 10 кг огнил оборски тор. Най -добре е да изберете място, където преди това да са отглеждани краставици, това ще бъде идеалната почва за тази култура.

6. Ранното зеле се разсажда през октомври, късното – през юли

През октомври се разсажда ранното зеле с есенна сеитба. Препоръчително е това да става в първата половина на месеца. Разстоянието е 50 см между браздите и 30 см между растенията в реда. Ранното зеле, което се сее през пролетта се разсажда през март и април. Разстоянието е 50-60 см между редовете и 35-40 см между растенията. В края на май и първите дни на юни се засажда средно ранното, през юли се разсажда късното. При него разстоянието е 70-75 на 45-50 см.

При засаждане е важно да не се затрупа „сърцето“ на растението. Веднага след засаждане се полива обилно.

7. Ранното зеле се загърля от есента


Разсаденото през есента ранно зеле се окопава след като се прихване, като леко се загърля. По този начин растенията се подготвят за презимуване. При затопляне на времето през пролетта, растенията се подхранват с амониева селитра. След две седмици може отново да се направи подхранване. При тази култура е важно разрохкването на почвата.

8. Поливките се спират, когато зелките нараснат

Ранното зеле, което е засадено през пролетта, също се окопава. Това позволява на растенията да растат ускорено, тъй като се създават условия за бързо повишаване на температурата на почвата, подобрява се проветряването и водния режим на почвата. При окопаването се внася азотен тор двукратно. Поливките зависят от водния запас на почвата. Когато зелките нараснат, поливките спират, за да не се напукат.

9. Напояването е важно за късното зеле

За късното зеле, както и за средно ранното, има значение напояването. Правят се редовни поливки през десетина дни, защото те поддържат добра почвена влажност и намаляват неблагоприятното влияние на горещините. Дъждуването пък подобрява допълнително условията на растеж. Сушата е неблагоприятна особено в периода, когато започне завиването на зелките. Когато зелките са готови, поливките се спират.

10. Карфиолът не става на кисели почви


За карфиолът са подходящи влагоемни, рохкави, проветриви и средно тежки почви с неутрална реакция. На бедно място с близка подпочвена вода цветните зелки не стават. Лоша реколта се получава и при кисела почва. Карфиолът е светлолюбив и трудно понася засенчване. Изключително е взискателен към влажността, необходимо е напояване през цялата вегетация, а когато има горещини – през 3-4 дни.

Разсадът на карфиола трябва да е на 30-40 дни и да има 4-5 листа. От застарял разсад не се получава качествена реколта или изобщо не се образуват глави. Разсадът трябва да се изкара в градината след като преминат студовете. Цветният екземпляр на това растение се полива и когато е готово.

11. Броколито заема постоянно място в края на юли


Броколито за есенно производство се разсажда през втората половина и в края на юли, понякога дори в началото на август. Растенията се засаждат на 40-45 см едно от друго. Броколито се полива всяка седмица, подхранва се с минерални торове и ако е възможно с размит в поливната вода пресен оборски тор. Почвата се разрохва няколко пъти. Може да понесе засушаване, но редовното напояване гарантира свежи, нежни глави.

12. Брюкселското зеле презимува на открито без проблем


Брюкселският представител на този зеленчук е много студоустойчиво растение. Някои сортове издържат до минус 8-10 градуса и презимуват на полето без проблеми. Най-добрата температура е 15-18 градуса, а при повече от 25 градуса се забавя формирането на растението и зелчетата стават рехави. При избора на място трябва да се има предвид, че оскъдната светлина влияе негативно както и високата температура.

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА