Защо киселото зеле става горчиво?
Един от тях е горчивият вкус на туршията. Има няколко причини, поради които се случва това.
Бабите винаги слагат киселото зелето в тези дни от седмицата и правят това, за да е сочно и вкусно
Защо киселото зеле става горчиво?
1. На стайна температура ферментацията на зелето отнема поне седмица. Но неопитните домакини мислят, че 3 дни са напълно достатъчни за приключване на процеса. Ако зелето се консумира преди седмия ден от момента на слагането му в бидона, твърде вероятно то ще има горчив вкус.
2. Причината за горчивия вкус на туршията може да се крие избора на неподходящ сорт зеле. Някои сортове се отличават с типична горчивина. Опитните домакини обикновено използват следните сортове за ферментация: Слава, Мегатон, Ларсия.
По какво се познават зелките, които са идеални за приготвяне на кисело зеле
3. Веднъж на ден зелето трябва да се дупчи с дървена пръчка. Това е необходимо, за да излезе натрупаният в него газ, който му придава характерна горчивина.
4. Горчивината се появява, ако се добавят твърде много семена от копър или кимион в процеса на ферментация.
5. Зелето, което расте в условия на липса на вода, е горчиво, независимо от сорта.
6. Винаги избирайте зелки, които имат само бели листа и малко или още по-добре никакви зелени листа.
Вижте всички последни новини от Actualno.com
Още от ЛЮБОПИТНО:
Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?
На кои държави е покровител Свети Георги?
Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати
Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"
Как да игнорираме хората, които ни дразнят?
Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?
Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето
Редактор:
Таня Станоева
Етикети: кисело зеле